Informasi

~TAKLIMAT FROG VLE SKDHB SESI 1 2018 TARIKH : 24 JANUARI 2018 PETANG MASA : 2.30PM HINGGA 5.00PM TEMPAT : MAKMAL KOMPUTER ~

Wednesday, November 14, 2012

Selamat Menyambut Hari Maal Hijrah


Selamat menyambut Awal Muharram 1434H kepada semua Umat Islam.Tahun 1433H telah meninggalkan kita dengan pelbagai kenangan suka dan duka, pahit dan manis, kejayaan dan kegagalan, serta bermacam-macam jenis pengalaman yang telah kita lalui sepanjang kita hidup sehingga ke hari ini.
 Alhamdulillah, jutaan rasa syukur ke hadrat Illahi atas segala nikmat dan rahmat yang diberikan oleh-Nya kepada kita semua. 
Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam sepertimana yang telah ditetapkan oleh Khalifah Umar Al-Khattab dan dipersetujui oleh para sahabat ketika itu. Ianya merupakan suatu hari yang sangat bermakna bagi umat Islam kerana ia menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Kota Mekah ke Madinah pada tahun 622 masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam dan telah dijadikan hitungan permulaan tahun dalam Islam sehingga ke hari ini.


"Salam Maal Hijrah 1434H"


No comments:

Post a Comment